You can replace this text by going to "Layout" and then "Edit HTML" section. A welcome message will look lovely here.
RSS

Saturday, March 26, 2011

sAjA mAw ShArE2...=)

hUhU!!skunk uda jam 3 pagi ni...still xdpt tdo...xtaw lh napa ni...
tyme2 g ni mesti teringat kat someone yg bernama ABAH...=')..al-fatihah~
rasa rindu sgt kat arwah,smetimes jeles gak tguk owg ngan family lebih2 g law yg berjln ngan 
bapa diorang,rasa jeles tramat sgt2...huhu...
apa bleh wat kn,takdir allah...juz redha...
xtawlh napa sjak akhir2 ni,rasa sensetif makin menjadi2...lebih2 g bila uda kuar isu ibubapa...
lagi kena bila owg tnya bapa keja apa..msti terdiam n rasa maw nngis jak...tpi napa smetimes
ada owg xpena hargai bapa diorng??
huhu...
mmg diakui bhwa hidup tnpa ketua keluarga mmg sukar...
mmg jadi kenngn yg xdpt dilupakn lh tarikh ni..
kisah bermula pada slpas raya 2009...
blik ostel coz bbrapa hari g pmr...
tyme arwah abah hantar,xtawlh napa hati rasa berat sgt maw kuar dari keta...
itulh kali trakhir waktu hidupnya yg sempat ditatap...
nasihat terakhir yg msih terngia-ngia d ingtan..
"baca soalan sebelum menjawab"
salam dan kucupan tgn terakhir dgnnya yg xdisngka2....
azam yg sgt tinggi tuk skor sbjek ngan bek n
maw wat arwah bangga ngan result nnti....itu lh target tyme tu...
ptg 08 okt 2009...
slesai jak kelas n pengurusan diri...
stay di dorm tetiba tergerak hati tuk kol family d umah...
persaan lain mcm tyme tu,mcm ada yg xkena...
tyme kol lak,suasana bising tpi xda yg gtaw perkara sbnar
sbb tkt terganggu sbb tyme tu pmr...
mlm tu lak,pas ja baca yassin di surau...
pelajar pmr msuk ostel...
tetiba ada gtaw tuk pegi bilik warden...
sampai jak bilik warden,smua tunduk...masih xtaw apa yg berlaku...
bila dibritahu yg abah uda xda,cuma berdiri terkaku dan
xpercaya....
smpai saja d kg kdiaman arwah,bergegas dan mmg betul lh apa yg disampaikan dan 
dikhabarkan....sekujur tubuh yg mnghadap kearah kiblat
di buka kain yg menutupi,ya...itulh owg yg tersyg slama ni berkorban apa saja,
slalu yg terbaik....pergi meninggalkan kami sekluarga....
pada mlm itu,smuanya brubah...dan xdpt di ubah...
hanya doa yg mmpu diberikn.....apapun,hidup kena di teruskn,mmg rasa skit sgt tyme tu...
buat ABAH yg disygi,smga abah bahagia di alam sna dan di temptkn tempat org2 yg briman...
jasamu akan slalu dikenang....
doa akan slalu mngiringimu disana....
kami sygkn ABAH sgt2..='')

me n arwah abah..=')

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, March 24, 2011

StORy mEmOrY wiF KEnGkAwAN...=)

halux!!my story about??hehe!!allz about memory wif kengkawan 
yg sgt2 dirindui n di sygi...
hehe!!
smuanya bermula pada tahun 2007...

9 of aQue tetap aQue gurlz...
miz wif them damn so much!!
^_^

harian kami di hostel owez jak berkepit n bersama....
escape pun ramai2..ahaha!!
paling best tyme pas buka posa...
kami xkn msuk dewan makan,tpi kami stay stu tempat yg aman damai n selesa
lh maw di katakan...ahaha!!tempat tu bernama PONDOK TITIAN KASIH...
pendek kata ''pondok cendawan''...ahaha!!
sblah ngan dewan skolah jak...
best tempat tu,even gelap cuma saki baki cahaya spotlight skul...
ahahha!!yg jdi mngsa lencana skul yg besar tu tmpat besantai n baring...
xda gak yg nmpak..ahaha!!

ini lh kejadiannya...ahah!!pas buka posa suma poke2 posing
plak ahaha!!!

gelapkan tempat ni??tguk latar blkang jak lh..ahaha!!
ni lh moment last wif kengkawan

paling syok bila suma berjanji pkai bju yg sama kaler
klu hilng senang maw cri tpi sygnya,xda ambik pic part2 tyme tu..
tyme kat surau sblum tazkirah,suma kami2 kengkawan ni suka lepak 
luar surau santai2,tguk kena sound senior masuk...
ahahha!!
hah!!ni lh yg kami wat sbnarnya...mcm xkena sound...
ahhaahaha!!
tyme ni luar surau...
xda keja len kn...ahaha!!

yg ni tyme perkampungan ilmu tyme posa2 law xsilap
sibuk ngan sms...udalh maw dkt pmr ni...ahhaah!!
papun,line ok kn...kena warden g xda tyme ni...ahaha!!

ni part bosan2 n kelaparan..ahaha!!
udalh tyme posa..cuaca mencbar tul g ni tyme
ahaha!!

muka tyme tggal ostel,ahaha!!kurus g kunun cni ni..
skunk uda da bomb!!ahaha!!=P

story tyme p lawatan pas pmr stu form,ahaha!!
itu lh lawatan yg sngat mmbosan 4 me n my friend...
lawatan p kilang gardenia drinkz d putatan...
mak ai,ngatkn kilang tu besar...rupanya kecik!!kuar kilang juz dpt gardenia drink tu...
trus tnya ckgu p mana g...rupanya jumpa hostel!!ahaha!!

ambik nie!!ni lh kami wat tyme lawatan smntra tggu bas skul dtg...
ahahah!!!i miz dis moment so much!!!
=)

salah stu hobi stu geng bergmbar...
antam sajalh...ahaha!!:P

ni kali keja dlm kelas g...keja pas abis mengemaskan kelas
ahaha!!suma layan sowt2 diri masing2...ahaha!!
kena g mmg kelas suma sporting,ahaha!!
maw bilang diorang ok,mmg ok...mgkin suma maw lepaskn tekanan pas exam kn...ahaha!!

kejadian yg dlm luar jangkaan...ahaha!!
ni lh keja diorang...ahaha!!mmg tyme ni suma ketara lepaskan tekanan
exam yg perah otak tu...ahaha!!xD

dihstel pon ada stry gak gni...hehe!!=)even its juz moment...
tyme d hstel pantang jmpa katil...ndak pon lepak pat dorm kawan sblah
ahahaha!!lepak bukan men g,owg pas prep ready2 tuk bsok..
kami msih g ngan cerita yg xpndai abis...
ndak pun perut kelaparan mncari mkanan..ahaha!!
pena brapa kali lepak smpai jam 3 pagi...wat nescafe b'pek2
smpai ndak terkira...lepak d pondok dlm hstel ceta2,bring2 tguk bintang dsbbkn atap rumbia
pondok tu mmg uda berlubang abis...ahaha!!tyme tdo lak
suma kmpul rmai2 kongsi2 bntal...ahaha!!
n paling lh ndak suka men tarik2 selimut ngan kwn2 tyme tdo...
owg sparuh mati kesejukan selimut ditarik...ahahhaah!!


dlm dorm ni...tguk bilik sak ada b'sangkutan
apa ndak law ndak bercerita jak keja...ahaha!!:P

muka tyme dlm hostel...ahhaa!!sempat g bh posing2 
kami cni ni...ahaha!!:P

ni law xslap tyme sminar skor a
berita harian d ums...
hehehe!!=)

lasltly story sal jamuan akhir taun n bleh di kira perpisahan lh kali jgak ni
coz pas pmr ada yg pindah ter masuk owner dis blog..
ahha!!!tyme ni bnyak aktiviti kami wat...venue kat tanjung aru...
stu form ni suma...hehe!!ckgu2 form yg mengajar pon ada...

ahaha!!!yeah,kuar pnjara smakk untuk smntara waktu...
ahhaha!!enjoy!~

ahahha!!!ni lh kami wat tyme tu...
nasib jak xda tsunami...terbang lima2 tiang2 
pelbagai saiz ni...ahaha!!>.<

ini lak buah tgn tuk guru2 yg dtg
cumil2 kn penyambut tetamu ni suma...hehe!!=)

yg ni pas jamuan...
suma even we all kepenatan,but suma enjoy n 
save dis moment in our memories...hehehe
syok!!!!=)

 pic santai2 jak ni...cool lh jgak...=)

okai,dat all yg bleh di cerr...ahaha!!
cerita bh...=) juz saja2 kongsi2 wif yg reading2 ni blog page...ahaha!!
see ya next blog!!~
miss all of my fwen...
^_^

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kelebihan Buah Mangga !!! ^_^

Di balik rasanya yang enak dan segar, mangga juga kaya berbagai vitamin, mineral, serat, dan karbohidrat. Buah yang sekarang ini sedang musim, mengandung pula aktioksidan yang tugasnya melawan radikal bebas, penyebab berbagai macam penyakit degeneratif, seperti kanker, tekanan darah tinggi, dan jantung koroner.

Tanaman mangga berbunga pada bulan Juli-Agustus, dan buah dipanen pada bulan September-Desember. Buah mangga umumnya dipanen setelah tua, yang ditandai oleh bagian pangkal buah yang membengkak rata dan warnanya mulai menguning. Berikut ini keuntungan buah mangga bagi kesehatán:

1. Sumber Serat
Kandungan serat dalam buah mangga sekitar 1,8 persen, memberikan kontribusi yang cukup terhadap kebutuhan serat manusia. Serat pangan memiliki peran fisiologis terhadap usus. Kurangnya konsumsi serat dapat menyebabkan timbulnya penyakit degeneratif, seperti aterosklerosis (penyumbatan pembuluh darah), jantung koroner, diabetes melitus, hiperkolesterolemia (kelebihan kolesterol), hipertensi, hiperlipidemia (kelebihan lemak), dan kanker usus.

Serat pangan buah mangga terdiri dari serat pangan larut, yaitu pektin dan serat pangan tidak larut, yaitu selulosa. Masing-masing jenis serat pangan ini sangat penting bagi kesehatan manusia.

Fungsi utama serat pangan larut:

* Memperlambat kecepatan pencernaan dalam usus, sehingga aliran energi ke tubuh menjadi berkurang,
* Memberi perasaan kenyang yang lebih lama,
* Memperlambat penyerapan glukosa, sehingga membutuhkan sedikit insulin untuk mengubah glukosa menjadi energi,
* Membantu mengendalikan berat badan dengan memperlambat munculnya rasa lapar,
* Meningkatkan kesehatan saluran pencernaan dengan cara meningkatkan motilitas atau pergerakan usus besa
* Mengurangi risiko penyakit jantung,
* Mengikat asam empedu,
* Mengikat lemak dan kolesterol, kemudian mengeluarkannya melalui feses.

Fungsi utama serat pangan tidak larut air:

* Mempercepat waktu transit (waktu tinggal) makanan dalam usus dan meningkatkan berat fses,
* Memperlancar proses buang air besar dan
* Mengurangi risiko wasir, divertikulosis, dan kanker usus besar.


2. Sumber Antioksidan
Kemampuan antioksidatif dari buah mangga dihasilkan oleh berbagai senyawa yang terdapat di dalamnya, yaitu betakaroten, senyawa fenolik, lupeol, vitamin C, E, serta beberapa mineral seperti Cu, Zn, Mn, dan Se. Senyawa-senyawa tersebut dapat melindungi tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas, seperti kanker. Radikal bebas adalah molekul tidak stabil yang dihasilkan oleh berbagai proses kimia normal tubuh, radiasi matahari atau kosmis, asap rokok, dan pengaruh lingkungan lainnya. Radikal ini apabila tidak dinetralkan oleh senyawa antioksidan, dapat menyerang partikel dan molekul lain dalam tubuh, menyebabkan perubahan mendasar pada materi genetis dan bagian-bagian penting sel lainnya.

Berdasarkan hasil evaluasi aktivitas antioksidan dan beberapa buah tropis, diketahui bahwa mangga memiliki aktivitas penangkapan terhadap radikal hidroksil (OH-) yang sangat kuat, serta dapat melindungi deoksiribosa lebih baik dibandingkan dengan antioksidan sintetik (BHA dan BHT). Penelitian juga menunjukkan bahwa mangga memiliki kemampuan menangkap HOCI lebih kuat daripada pisang (Murcia et al, 2001).

3. Sumber Vitamin C
Kandungan vitamin C mangga cukup layak diperhitungkan. Jika setiap 100 gram mangga masak rata-rata dapat memasok vitamin C sebanyak 41 mg, dengan mengonsumsi mangga ranum 150 gram, kecukupan vitamin C yang dianjurkan untuk laki-laki dan perempuan dewasa per hari (masing-masing 60 mg) dapat terpenuhi. Di samping berfungsi sebagal antioksidan, vitamin C memiliki fungsi menjaga dan memelihara kesehatan pembuluh-pembuluh kapiler, kesehatan gigi dan gusi. Vitamin C membantu penyerapan zat besi dan dapat menghambat produksi nitrosamin, zat pemicu kanker. Vitamin C juga membantu penyembuhan luka.

4. Sumber Kalium
Kalium terdapat dalam jumlah besar pada buah mangga. Tiap 100 gram mangga mengandung kalium 156 mg. Dengan mengonsumsi buah mangga minimal 250 gram, kecukupan kalium sebanyak 400 mg per hari dapat terpenuhi. Kalium mempunyai fungsi meningkatkan keteraturan denyut jantung, mengaktifkan kontraksi otot, dan membantu tekanan darah. Konsumsi kalium yang memadai dapat mengurangi efek natrium dalam meningkatkan tekanan darah dan secara bebas memberikan kontribusi terhadap penurunan risiko terkena stroke.

Oleh: Prof. DR. Made Astawan,
Ahli Teknologi Pangan dan Gizi
Copyright Kompas

mangga
  

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sekolah Owh Sekolah !!!

Halux2!!!penat ooh ni ari..btw,best lh jgak coz tdi tyme science ada wat xperiment ngan kengkawan kls...stdy how to make a soap!!best wo0o0o!!enjoy gilax even tu xperiment hampir x jdi coz ni kcau leh stdent laki2,ahaha!!
nilh kengkawan sekelas tu...btw,ada ckgu lak di belakang
ahaha!!!sori ya sir!!~:P

ni lak kwn yg s'group wif me,antam sak lah wat sabun 
yg bau mcm kesisang tu kata kengkawan len...
ahahha!!

ek eleh,sempat g sumandak2 ni wa posing2...
ahaha!!kasi capture sak supaya ndak 
bangas...ahahha!!:P

ni lh kunun xperiment kami...ahhaha!!sir pun paning2
tguk xperiment ni...ahaha!!>.<

bukan tu sak arini,disebabkan pengawas...ndak sia2 ni kena suwu wat tugas smbilan
halau student xcape di tndas..duina,pas tu p jumpa kaunseling g ndak sia2
tu ckgu bgi target spm power punya....
smpai ternngis2 wa mcm na maw capai tu target...
papun 4 ckgu kaunseling,i'll juz do my best n da best i can
what i can say here,redha wif da result soon....
^_^



see ya!!! =)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, March 22, 2011

Siapa aQue!!??



assalammualaikum!!!halux2..!!!
may i introduce myself???yeah,surely...=)
my parentz give me best name owez i use...
DAYANG NUR EZUREEN BAHARI
datz my full name,im very appreciate 4 dat
i'm was born 27th of JULY on 1994....
^_^


 
                                                this me...^_^


Secondly,my hobby...
whatz my hobby??
mesti ar nyanyi yg rank no.1...ahaha!!
bukan stkt tu ja okai,berjalan merayau-rayau n lepak 
ma fren2 uda jadi slh stu hobby since me year 6...
diorang ni lh salah stunya kawan2 yg suka lepak 
wif me....




                            c teah,c yeen sama c pica.....ahahha!!xD


when im primary school,sk mutiara 
jadi tempat permulaan alam 
perskolahan smpai lh year 6....
my secondary school,before pena gak skul
 d smk (p) likas,juz untuk 2 bulan...
then tetiba dapat tawaran masuk sm(a)kk hingga abislh pmr...
n now,kat smk bandaraya,menggatal...=)



                                  tyme dlm kelas xda ckgu....ahaha!!:P


Thirdly,bout my family plak g....
i have 1 older brother,i'm second n lastly my younger brother..
ciankn cz sturang sak pmpuan...
hehehe!!my mum xkeja juz house wife whole of tyme....
my abah ody pass away since 2009 on 08th of Oct..=')
...al-fatihah~
dis lh my beloved abah..
never give up wif him life...
owez give da best for us...
sgt2 bertnggungjwb,prihatin n he was a good adviser ever i had 
tabah n penyayang even smetime garang...
miss u...=')


ni lak my mama...
suka gardening,cooking...
best mother ever i have in dis world...
gud adviser too...
sedap abis law uda mmasak..
dat why saya mmbesar..ahaha!!
sporting n jiwa remaja gak ni....=P

aha!!yg gumuk2 ni lak my older brother...
ahaha!!even slalu gduh ma dia...
tatap jua dia abg saya...hehe!!
keja dia melepak ma kawan n
also kaki bola...suka M.U..buuu!!bidak ni~

eh eh??ni anak sepa lak??napa mcm ndak kenal??
ahaha!!no lh,dis is me!!hye!!halux2!!
my fav thing when bored,i like 2 cooking smething!!
ahah!!made new recipe yg men belasah jak msuk 
apa2 yg halal..ahaha!!
even ndak sedap law uda lapar di 
antam bh jgak 
leh my family...huahhaha!!>.<

yg ini lak sepa???of coz lh my younger brother...
smetimes pndai gak kuar gila2 dia ni yg 
sgt2 melampau
teda2 bh same face wif me or my other family dia ni,ahaha!!
terlebih hensem sua ni..
ni budak suka men game,aktif wif sport2 dia
ndak pndai penat n gumuk...ahaha!!>.<
n slh stu manusia tkt gumuk
dia lh ni...


What im gonna say more here arr???ermm???special person??ahaha!!!yeah,i'm not single actually...
ody taken by someone...hehe!!
xbleh ltak pic dia ti kena lelong...ahaha!!
my attitude??
juz smtimes suka ktwa smpai 
xingt dunia,playful wif fren,i also like a joke...ahaha!!
sori coz mix2 uda bahasa dlm my blog...
mmg suka gtu..ahaha!!
okai,dats all 4 today....
thankz for stalk me yeah ~
tata titi tutu!!bye!!

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

I LOVE U ABAH !!! OWEZ...=')

Now,ody masuk 1 year my abah pergi...mmg sedih,but however uda 
allah lebih menyayangi abah...takdir tetap takdir,teda sepa yg bleh halang...=')
suma owg pun akan pegi jgak,yg penting 4 noe adalah...
i'll do my best for my abah dis spm...


i wanna be like u abah!!~success in life n give 
all of us happiness like now....
we all gonna miz u 4ever...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS